Zelma, Rajmund
-1 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Leváltották a horvát pénzügyminisztert

2010.12.27. 19:02

A gazdaság fellendítése, az európai uniós csatlakozás előmozdítása és a korrupció elleni harc jegyében átalakították a kormányt Horvátországban. Jadranka Kosor miniszterelnök négy miniszterét menesztette, és helyükre újakat nevezett ki. A legnagyobb áldozat az eddigi pénzügyminiszter és kormányfő-helyettes, Ivan Suker. Az elbocsátott miniszterek között van Branko Vukelic, a védelmi tárca eddigi vezetője is.

A kormányátalakítással kapcsolatban zágrábi megfigyelők emlékeztettek arra, hogy Horvátországban jövőre parlamenti választások lesznek. A közvélemény-kutatások a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelentős visszaesését jövendölik. A miniszterek leváltásával Jadranka Kosor új lendületet akar adni a népszerűségét elvesztő kormány munkájának, vélik.

A jelenlegi kormányfő másfél éve áll a kabinet élén. Hatalomra kerülésekor  egyik legfőbb célkitűzése a korrupció elleni harc fokozása volt. Azóta mintegy negyven magas rangú vállalati vezetőt fogtak le korrupció gyanújával. Ugyancsak korrupcióval gyanúsítják a korábbi kormányfőt, Jadranka Kosor elődjét, Ivo Sanadert. Sanadert jelenleg az osztrák hatóságok tartják őrizetben.