Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Atom-tengeralattjáró japán vizeken

MTI
2004.11.11. 22:16
Kínai vezetők gondos vizsgálatot ígérnek, és nem tagadják, hogy a feltételezéseknek megfelelően akár kínai is lehet az az atom-tengeralattjáró, amely egy napja az Okinava-szigetek térségében behatolt Japán felségvizeire - mondta el az incidensről folytatott csütörtöki Pekingi tárgyalásai után Hasimoto Rjutaro volt japán miniszterelnök. Hasimoto idézte Ceng Csing-hung (Zeng Quinghong) kínai alelnököt és Cao Kang-csuan (Cao Gangchuan) kínai védelmi minisztert, akik a megbeszéléseken egybehangzóan azt ígérték: "figyelmet fordítanak az ügyre és kivizsgálják a történteket".

A két pekingi politikus azt is mondta: "ha tisztázódik a kérdés, a két országnak meg kell vitatnia a történteket". Cao Kang-Csuan pedig arra kérte japán tárgyalópartnerét, hogy a felek "ne fújják fel az ügyet" a jelenleginél nagyobbra. Eközben a Kelet-kínai-tengeren óránként 20 kilométeres sebességgel a Kínai Népköztársaság felé haladó azonosítatlan tengeralattjárót szorosan követi két japán torpedóromboló és egy R-3S "Orion" típusú tengeralattjáró-elhárító repülőgép. Tokió közölte: amíg csak lehet, folytatják a követését.

A kínai külügyminisztérium szóvivője néhány órával korábban még azt mondta, nincs információja arról, hogy tartózkodik-e kínai tengeralattjáró az érintett térségben. A japán haditengerészet ugyanakkor a hangja alapján azonosította a szerinte a Han osztályba tartozó kínai atommeghajtású hajót.