Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Házi őrizetben az izraeli atomtitkok felfedője

MTI
2004.11.12. 10:23
Hét napra házi őrizetbe helyezték Mordeháj Vanunut, az izraeli atomtitkok felfedőjét, akit csütörtökön ismét elfogott az izraeli rendőrség "titkos információk külföldre juttatása" miatt - közölték igazságügyi források. Tilos beszélnie a sajtó képviselőivel és nem árulhatja el, hogy pontosan milyen gyanú fogalmazódott meg vele szemben.

Jeruzsálemi szállodai szobájában a rendőrség közelebbről nem részletezett dokumentumokat kobozott el és lefoglalta számítógépeit. Bírósági eljárás és börtönbüntetés fenyegeti - mondta pénteken az idézett forrás. Kijelölt lakhelye az a jeruzsálemi szálloda, ahol elfogásakor lakott.

A dimónai atomerőmű egykori technikusát áprilisban bocsátották szabadon 18 éves börtönbüntetésének letöltése után. Vanunu annak idején a Sunday Timesnak adott át fényképfelvételeket munkahelyéről, hogy a világ tudtára adja: Izrael atomfegyvert állít elő. A Moszad izraeli hírszerző szolgálat 1986-ban Rómában elrabolta és hazaszállította, majd bíróság elé állították. A szabadulása után adott első interjúban, a BBC tv kettes csatornáján úgy nyilatkozott: nem érzi árulásnak, amit tett, ő csupán beszámolt az általa látottakról. Hozzátette: célja éppen az volt, hogy megmentse Izraelt "a nukleáris holokauszttól".