Baljós földrengés Dél-Szibériában

2011.02.10. 13:49

A Richter-skála szerinti 5,5-ös erősségű földrengés rázta meg csütörtökön Oroszország dél-szibériai régióját - közölte a kéreglemez-mozgásokat világszerte mérő amerikai Földtani Intézet. Az Orosz Tudományos Akadémia szerint méréseik 5.3-as erősséget mutattak. Egyelőre nincs hír sérültekről és komolyabb károkról.

A fölmozgás lökéshullámait öt szibériai régióban érezték. Az Orosz Tudományos Akadémia központja azt közölte, hogy a rengés epicentruma alig 70 kilométerre volt az ország legnagyobb vízerőművétől. A Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma azt jelentette, hogy az erőműben 3.9-es erősségű rengést mértek, de az eddigi vizsgálatok szerint nincsenek károk.

A szajan-susenszki a világ egyik legnagyobb teljesítményű vízierőműve, aminek a világ egyik legmagasabb gátja van, magassága 245 méter, hosszúsága a gát gerincén kicsit több mint egy kilométer.

2009 augusztusában súlyos baleset történt az erőműben. A gépházba hatalmas nyomás alatt víz özönlött be, amely három turbinát tett tönkre, a többit pedig megrongálta. Az erőmű 75 dolgozója meghalt. A vizsgálat szerint a katasztrófa szabálytalanságok és a biztonsági berendezések hibái miatt történt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport