Bocsánatot kért a copy-paste miniszter

2011.02.23. 16:02

A német védelmi miniszter a parlamentben kért bocsánatot a disszertációjában elkövetett "hibákért", a dolgozat írásakor reá háruló sokszoros megterhelést nevezve a "felületes munka" fő okának.

Karl-Theodor zu Guttenberg az azonnali kérések és válaszok órájában kijelentette: annak idején "olyan kevély" volt, hogy azt hitte, neki sikerülni fog a kör négyszögesítése, és fiatal családapaként összhangba tudja hozni politikai és tudományos munkáját. Ez azonban nem sikerült.

A miniszter visszautasította azt a vádat, miszerint el akarta titkolni, hogy doktori dolgozatához szabálytalan módon vette igénybe a Bundestag tudományos szolgálatának szakértőit. Állítása szerint a parlamenti szakértők által írt tanulmányok témáit már jóval korábban felhasználta, például képviselőként tartott előadásaiban. Így nem sértette meg azt az előírást, amelynek értelmében a tudományos szolgálat munkáját kizárólag képviselői tevékenységük során használhatják fel a honatyák. A témákat utóbb beépítette a disszertációba, ám ennek során sajnálatos módon hiba csúszott a lábjegyzetekbe, mondta.