Szváziföldre is átterjedt a forrongás

2011.04.12. 20:59

Afrika déli részére is átterjedt az arab világból elindult, politikai változásokat követelő hullám, kedden mintegy ezren tüntettek Szváziföldön Fekete-Afrika utolsó abszolút monarchiájának a demokratizálásáért, de a rendőrség szétverte őket.

A megmozdulást szervező aktivisták elmondták, hogy az észak-afrikai felkelésekből merítették az inspirációt, de az alapvető ok a királyság szegénysége, III. Mswati uralkodó pazarlása és autokrata vezetési stílusa.

Szemtanúk beszámolói szerint Manziniban, az ország legfontosabb városában a rendőrök vízágyút és könnygázt vetettek be a gyülekezni próbáló tömeg ellen, majd meg is botozták a békésen éneklő tüntetőket. Tucatnyi embert letartóztattak.

A Dél-afrikai Köztársaság és Mozambik közt elterülő Szváziföldön pontosan 38 éve, 1973. április 12-én betiltották a politikai pártokat, és hatályon kívül helyezték az alkotmányt. Ellenzéki tevékenységet csak a szakszervezetek és diákszervezetek körében tűrnek meg. A háromnaposra tervezett, az interneten hetek óta szervezett tüntetést betiltották.

Az ország eleve szegény, de a kormány nemrég bejelentette, hogy válságban van a költségvetés, ezért a közalkalmazotti bérek befagyasztására van szükség. Szváziföld lakosságának több mint negyede AIDS-fertőzött - ez a legmagasabb arány a világon, és két évtized alatt 60-ról 31 évre csökkent a születéskor várható élettartam.