Az amerikaiak megkapták a roncsot Pakisztántól

2011.05.24. 21:30

Pakisztán visszaszolgáltatta az Oszama bin Laden terroristavezér ellen végrehajtott rajtaütésben elveszített amerikai helikoptert - jelentette be kedden a Pentagon.

A május 2-i műveletben hátrahagyott, az amerikai különítményesek által felrobbantott helikopter visszaadását Washington kezdettől fogva sürgette.

"A hétvégén visszaadták és már az Egyesült Államokban van" - közölte Dave Lapan ezredes, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

A gép egyike volt azon helikoptereknek, amelyekkel a haditengerészet elitegysége, a Navy SEAL csapata rajtaütött Oszama bin Laden rejtekhelyén és végzett a 2001. szeptember 11-i amerikai célpontok elleni merényletek értelmi szerzőjével, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjével.

Pakisztán szuverenitása megsértéseként tekintett az Iszlámábádtól 50 km-re, Abbotábádban végrehajtott műveletre, amelyről csak utólag tájékoztatták, és alighanem ez is szerepet játszott abban, hogy nem kapkodta el a roncs visszaszolgáltatását.

A helikopter rosszul manőverezett, és nekiütközött a rejtekhelyet körülvevő magas falnak. A különítményesek felrobbantották, egyrészt, hogy megsemmisítsék a kényes adatokat is tartalmazó fedélzeti műszereket, másrészt, hogy ne engedjenek betekintést - a feltételezések szerint - különleges képességgel, a lopakodó technikával felszerelt helikopter műszaki paramétereibe.

John Kerry, a washingtoni szenátus külügyi bizottságának elnöke egy héttel ezelőtt Iszlámábádban úgy nyilatkozott, hogy a helikopter visszaszolgáltatására tett pakisztáni ígéret a két ország közötti bizalom helyreállításának egyik szükséges jele.