Kim Dzsongil Kínában

2011.05.25. 08:46 Módosítva: 2011.05.25. 09:30

Kim Dzsongil észak-koreai vezető szerdán megérkezett Pekingbe. Dél-koreai újságírók úgy tudják, hogy Kim a délutáni órákban találkozik a kínai államelnökkel, Hu Csin-taóval (Hu Jintao).

Az Észak-Korea első emberét szállító, különlegesen felszerelt páncélvonat helyi idő szerint délelőtt kilenc órakor futott be a fővárosi pályaudvarra, ahonnan az őt és kíséretét szállító konvoj egyenesen a kormány Tiaojütaj (Diaoyutai) vendégházába indult, jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő némileg szokatlan módon a hét végén Japánban megerősítette: Kimet Peking hívta meg a kínai gazdasági reform eredményeinek tanulmányozására.

Az észak-koreai vezető köztudottan ritkán hagyja el hazáját, s ha mégis, akkor biztonsági okokból csak vasúton hajlandó utazni. Az idén ez a harmadik kínai útja, az eddigiek megtörténtét, dacára a rendszeresen kiszivárgott híreknek, esetenként fényképfelvételeknek - a két ország közötti megállapodásnak megfelelően - csak a látogatás befejeztével hozták hivatalosan nyilvánosságra.

Az eddig ismertté vált kevés információból arra lehet következtetni, hogy csakúgy, mint az utóbbi vizitek alkalmával, a 69 éves észak-koreai vezető péntek óta ezúttal is többnyire üzemeket, gyárakat keresett fel.

Phenjan minden jel szerint nagy bajban van, mert az ország kormánya elszigeteltsége, az atomprogramja miatt ellene érvényben lévő szankciók, valamint egy jelentős állatelhullást előidéző járvány és a szárazság következtében igen súlyos élelmiszerhiánnyal küzd.

Épp ezekben a napokban utazott amerikai delegáció élén Észak-Koreába Robert King, az Egyesült Államok különleges megbízottja. Az emberjogi területért felelős politikus az ENSZ és amerikai jótékonysági szervezetek közelmúltbéli vészjósló felmérését tekinti át és garanciát keres az esetleges segélyek elosztásának felügyeletére.

A felmérés szerint Észak-Korea 23 milliós lakosságából mintegy hat millió embernek van szüksége sürgősen élelmiszerre; az ország tartalékai május és július között kifogyhatnak. Phenjan egyetlen szövetségese, támogatója és a nemzetközi politikában védelmezője a pekingi kormányzat, befolyása ugyanakkor az észak-koreai belpolitikára korlátozott.