Tilos Kim Dzsongilre lőni

2011.06.01. 10:02

Szöul megtiltja, hogy a jövőben a katonák az észak-koreai vezetőnek és örökösének, valamint a világtól elszigetelt ország alapítójának a fényképeit használják céltáblának a lőgyakorlatokon - közölte szerdán a dél-koreai védelmi minisztérium.

c2a7e23dc4c0db

"A védelmi tárca utasítást fog adni arra, hogy ne ezeket használják, hanem a hagyományos céltáblákat részesítsék előnyben" - jelentette ki a minisztérium szóvivője.

Előző nap a dél-koreai sajtó fényképeket közölt a szóban forgó céltáblákról, amelyeken a három Kim - az államalapító Kim Ir Szen, fia, Kim Dzsongil jelenlegi vezető és az ő legkisebb fia, Kim Dzsongun, a hatalom várományosa  - képmásai vannak elhelyezve.

A dél-koreai védelmi minisztérium a francia hírügynökség kérdésére elmondta, hogy a céltáblákra vonatkozóan eddig még nem vezettek be semmilyen előírást. Egy szöuli tisztségviselő az üggyel kapcsolatban a Csoszun Ilbo című dél-koreai napilapnak úgy nyilatkozott, hogy az ilyen célpontok "élénkítik a harci szellemet".

A két Korea közötti viszony a Dél-Koreához tartozó Jonpjong sziget tavaly novemberi ágyúzása után különösen feszültté vált. Az északiak támadásában két tengerész és két civil életét vesztette.