Andris Berzinst választották Lettország elnökévé

2011.06.02. 20:34

A kihívó Andris Berzins nyerte meg a lett elnökválasztást csütörtökön, legyőzve a hivatalban lévő Valdis Zatlers államfőt, aki néhány napja a parlament feloszlatását célzó kezdeményezésével rontotta le újraválasztási esélyeit. A bankvezérből képviselővé vált 66 éves Berzins 53 voksnyi egyszerű többséggel nyert a százfős parlament második szavazási fordulójában, miután az első fordulóban nem született döntés.

A választás esélyesének széles körben az 56 éves Zatlerst tartották egészen múlt szombatig, amikor az elnök azzal vádolta meg a tavaly ősszel választott rigai parlament törvényhozóit, hogy engedékenyek voltak a korrupcióval szemben, és kezdeményezte a parlament feloszlatását. Az ilyen indítványt a lett törvények értelmében népszavazásnak kell jóváhagynia. Ha viszont a kezdeményezést a referendumon elutasítják, úgy az államfőnek kell megválnia tisztségétől.

Zatlers szombati bejelentése belpolitikai felfordulást okozott a balti országban, amely a 2008-as nemzetközi pénzügyi válság következtében az Európai Unió legsúlyosabb gazdasági visszaesését szenvedte el, s jelenleg a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az EU-tól kapott 7,5 milliárd eurós mentőhitel feltételeinek teljesítésével birkózik.

A kiterjedt politikai tapasztalatokkal rendelkező, de bankelnökként - havi 4900 lats (több mint 1,8 millió forint) juttatással - nyugdíjba vonult Berzinst multimilliomosként tartják számon, számos földbirtoka van szerte az országban. Már nyugdíjba vonulása után, 2005-ben Riga polgármesterének is jelölték. Jelenleg a Zöldek és Földművesek Szövetségének (ZZS) parlamenti képviselője.

A ZZS tagja a jobbközép kormánykoalíciónak, s 22 fős frakciója van a törvényhozásban. Lettországban négyéves időszakra választják az elnököt. Zatlers államfői mandátuma július 7-én jár le.