Beperelték Obamát Líbia miatt

2011.06.15. 23:43

Keresetet nyújt be Barack Obama amerikai elnök ellen szerdán Washingtonban republikánus és demokrata képviselők tízfős csoportja, mert törvénysértőnek tartják azt az eljárást, ahogyan a kormány háborút indított Líbia ellen.

Az Obama elleni kereset, amelynek kezdeményezője Walter Jones republikánus és Dennis Kucinich demokrata képviselő, az alkotmányra és a háborúra felhatalmazó 1973-as törvényre (War Powers Act) hivatkozik, amelynek értelmében az amerikai erők hatvan napnál hosszabb ideig csak törvényhozási felhatalmazással vehetnek részt hadműveletekben, valamint arra, hogy a kongresszus felelős az adófizetők pénzének felhasználásáért.

Kucinich képviselő közleményben szögezte le, hogy az ENSZ és a NATO vonatkozó határozatai önmagukban nem jelentenek felhatalmazást arra, hogy az elnök a törvényhozás és az alkotmány megkerülésével háborút folytasson egy idegen országban. A CNN-nek nyilatkozva kijelentette, hogy az elnöknek most már nemcsak a honatyák, de a bíróság kérdéseire is válaszolnia kell.

A hadviselésre vonatkozó törvények értelmezése történelmi vita tárgya a kormány és a törvényhozás között. A hatalmi ágak közötti súrlódások alapvetően abból adódnak, hogy az amerikai alkotmány 1. cikke kimondja: hadat üzenni csakis a kongresszusnak van joga, a 2. cikk azonban leszögezi, hogy az elnök a haderő főparancsnoka. A Rasmussen Reports hétfőn közzétett jelentése szerint az amerikai potenciális választóknak csak 26 százaléka támogatja az Egyesült Államok katonai fellépését Líbiában.