Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kivégeztek egy mexikóit Texasban

2011.07.08. 07:04

Az Egyesült Államokban kivégeztek egy gyilkosságért elítélt mexikói állampolgárt, annak ellenére, hogy a mexikói és az amerikai kormány is a büntetés végrehajtásának felfüggesztését kérte.

A Texas állambeli Huntsville börtönében helyi idő szerint szerda este végezték ki méreginjekcióval a 38 éves Humberto Lealt, akit 1995-ben ítéltek halálra egy 16 éves lány megerőszakolásáért és meggyilkolásáért.

Egy órával a kivégzés előtt a legfelsőbb bíróság elutasította az ügyvédek és az Obama-kormány kérelmét, hogy függesszék fel Leal büntetésének végrehajtását. Az utolsó mentsvár Texas kormányzója lett volna, de a halálbüntetés híveként számon tartott Rick Perry a kegyelmi kérdésekben illetékes testület javaslatát elfogadva rábólintott az ítélet végrehajtására.

Az ítélet végrehajtásának ellenzői azzal érveltek, hogy a hatóságok nem tájékoztatták az ártatlanságát mindvégig hangoztató Lealt arról, hogy a konzuli kapcsolatokról szóló bécsi konvenció értelmében jogában áll konzuli segítséget kérni Mexikótól.

Sandra Babcock, a védelem vezetője szerint a konzuli segítség igénybe vételével védencének valós lehetősége lett volna arra, hogy bebizonyítsa ártatlanságát a gyilkosságban.

A mexikói kormány élesen elítélte Leal kivégzését, és diplomáciai jegyzékben tiltakozott az amerikai külügyminisztériumnál a nemzetközi jog megsértése miatt.