Tizenöt embert öltek meg a türkmenisztáni robbanások

2011.07.10. 19:31

Tizenöt ember halt meg attól a robbanássorozattól, amely néhány napja következett be a türkmén főváros közelében - jelentették be vasárnap hivatalosan Asgabatban. A robbanások csütörtökön este kezdődtek egy abadani tűzijáték-gyárban, Asgabattól mintegy húsz kilométerre. A detonációk péntek reggelig tartottak, s átterjedtek egy lőszerraktárra is, ahol régi, még a szovjet korszakból való, megsemmisítésre váró robbanószereket tároltak - áll a türkmén hírügynökség által kiadott hivatalos jelentésben.

A rendkívül meleg időjárás által elindított detonációk két katonát és 13 polgári személyt öltek meg. Egy türkmén emberi jogi csoport szerint az áldozatok száma ennél jóval nagyobb, csaknem kétszáz, s ebből mintegy száz a katona.

Egy internetes közösségi oldalon megjelent videofelvételen jóval nagyobb robbanás látható annál, amelyet lejárt szavatosságú lőszerek okozni képesek. A felvételt nemcsak az asgabati kormányzattal szemben kritikus, és Türkmenisztánban erősen megszűrt internetes oldalak vették át, hanem az orosz televízió is, amelynek az adását sokan nézik a közép-ázsiai országban. Ezért a türkmén külügyminisztérium vasárnap egy nyilatkozatban azt állította, hogy félrevezetőek az orosz televízió jelentései a balesetben meghaltak számáról és a pusztítás mértékéről.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport