Mátyás
-6 °C
1 °C

Kiadhatják Sanadert Horvátországnak

2011.07.11. 15:10

Aláírta Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök kiadatási parancsát az osztrák igazságügy-miniszter, így nem áll jogi akadály azelőtt, hogy átadják Sanadert a horvát hatóságoknak – jelentette az APA osztrák hírügynökség.

A miniszter szóvivője elmondta, hogy Beatrix Karl a hét végén aláírta a kiadatási határozatot, miután megvizsgálta, hogy nincs-e nemzetközi jogi akadálya a kiadatásnak.

A hazájában korrupcióval vádolt volt kormányfő korábban tiltakozott az ellen, hogy Horvátországban állítsák bíróság elé. Június 20-án azután váratlanul visszavonta ezt a beadványát és helyette gyorsított kiadatási eljárást kért.

Az ügyben illetékes salzburgi tartományi bíróság szóvivője közölte, hogy már megkapták az iratot. Sanadert várhatóan két héten belül átszállítják Horvátországba. A szóvivő részletekkel nem tudott szolgálni az osztrák hírügynökség érdeklődésére. Mint mondta, az utaztatás megszervezése a kiadatást kérő ország feladata.

Sanadert, aki 2003-tól 2009 közepéig állt a horvát kormány élén, tavaly decemberben Salzburg közelében vette őrizetbe az osztrák rendőrség egy Horvátországban kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján. A horvát hatóságok azzal gyanúsítják, hogy milliós nagyságrendben sikkasztott el pénzt az államtól maga és a pártja számára. Sanader tagadja az ellene felhozott vádakat.