Erőszakos tüntetések Nicosiában

2011.07.12. 23:05

Erőszakos tüntetések robbantak ki kedd este a nicosiai elnöki palotánál a halálos áldozatokat követelő előző napi robbanássorozat miatt.

A rendőrség könnygázt vetett be a feldühödött tiltakozók ellen, akik a vétkesek felelősségre vonását követelik. Egyes tüntetők köveket és petárdákat hajigáltak az elnöki palota védelmére kivezényelt rohamrendőrökre, majd behatoltak az épület udvarára. A rendőrök az elnöki palota bejáratától mintegy száz méterre, az udvar belső kapujánál útját állták a tömegnek. A tiltakozók felgyújtották a kormánypalota körüli szemetes konténereket. Sérültekről, illetve letartóztatásokról nem érkeztek jelentések. A tiltakozók mintegy kétezren voltak. Nem tudni, hogy a ciprusi elnök a rendbontás idején az épületben tartózkodott-e.

Hétfőn egy ciprusi haditengerészeti támaszponton robbanássorozat történt. A detonációkban 12-en haltak meg, több mint 60-an megsebesültek, és működésképtelenné vált Ciprus legnagyobb villamos erőműve. A halálos áldozatok között van a ciprusi haditengerészet főparancsnoka és a támaszpont parancsnoka is. A történtek miatt lemondott tisztségéről Kosztasz Papakosztasz ciprusi (görög) védelmi miniszter.