Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Clinton az atomfegyverekről tárgyalna Észak-Koreával

2011.07.24. 16:21

Az Egyesült Államok vasárnap bejelentette, hogy a jövő hétre New Yorkba hívta az észak-koreai külügyminiszter-helyettest "puhatolózó tárgyalásokra" a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről szóló hathatalmi tárgyalások felújítása céljából.

"Az észak- és dél-koreai atomügyi főtárgyalóknak a denuklearizálásról szóló első megbeszélései után az Egyesült Államok meghívta Kim Kje Gvan külügyminiszter-helyettest New Yorkba a jövő hét végére" - tudatta egy közleményben Hillary Clinton amerikai külügyminiszter az indonéziai Bali szigetén rendezett ázsiai biztonsági csúcsról távozóban. Az észak- és dél-koreai főtárgyaló a bali értekezlet alkalmával találkozott, először azóta, hogy a hathatalmi tárgyalások 2008-ban - Észak-Korea kivonulása miatt - megszakadtak.

Clinton közölte, Washington nem ajándékokat akar osztogatni, vagyis nem fogja Phenjant megjutalmazni pusztán azért, mert hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni. Észak-Korea 2006-ban és 2009-ben egy-egy atomrobbantási kísérletet hajtott végre, majd 2010 novemberében felfedte a világ előtt, hogy nagy teljesítményű urándúsító üzemet létesített.