A nagyváradi kórházigazgatót jelölte egészségügyi miniszternek az RMDSZ

2011.08.17. 16:28 Módosítva: 2011.08.17. 16:29

Cseke a román egészségügy alulfinanszírozottsága miatt mondott le, de azzal sem értett egyet, hogy az ágazat költségvetésének jelentős részét kezelő országos egészségbiztosítási pénztár a minisztériumtól különállva, önállóan működött.

Az RMDSZ ezért feltételhez kötötte az új miniszter megnevezését. A közlemény szerint a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párttal (PD-L) folytatott tárgyalások nyomán az RMDSZ megállapodott abban, hogy a pénztár tevékenységét ezentúl a minisztérium koordinálja. Ez azt jelenti, hogy az egészségügyben a közpolitikák egy intézményen belül, egységesen valósíthatók meg.

Ritli László 1948-ban született Nagyváradon. Temesváron végezte el az orvosi egyetemet, majd a hetveneses és nyolcvanas években a vaskohsziklási városi kórházat irányította, illetve ellenőrként dolgozott a Bihar megyei egészségügyi igazgatóságon.

1990-ben kinevezték a nagyváradi gyermekkórház igazgatóhelyettesévé, 1997 és 2009 között pedig a Bihar megyei egészségügyi igazgatóságot irányította. A pediátria, az onkológia és a hematológia területén szaktekintélynek számító orvos a Nagyváradi Egyetem orvostudományi karán tanít, 2010 óta a nagyváradi Gavril Curteanu városi kórház igazgatója.

Az RMDSZ ismét köszönetet mondott Cseke Attilának az általa elkezdett reformokért, amelyeket a magyar szervezet álláspontja szerint folytatni kell.

A magyar szervezetnek négy tagja van a román kormányban, három miniszteri posztot - az egészségügyi szaktárcán kívül a környezetvédelmit és a kulturálist -, valamint a miniszterelnök-helyettesi funkciót töltik be.  • Hírek
  • Csok