Megnevezte megbízóit az ukrán újságíró gyilkosa

2011.08.30. 22:50

Megnevezte megbízóit Georgij Gongadze újságíró feltételezett gyilkosa, Olekszij Pukacs egykori ukrán belügyi tábornok a Kijev egyik kerületi bíróságán tartott tárgyaláson. A történtekről Olekszandr Podolszkij újságíró számolt be, aki kárvallottja az ügynek. Elmondta, hogy Pukacs vallomásában a volt ukrán elnököt, Leonyid Kucsmát, Volodimir Litvint, az ukrán parlament elnökét és Jurij Kravcsenko egykori  belügyminisztert nevezte meg a gyilkosság megrendelőjeként.

Georgij Gongadze, az Ukrajinszka Pravda című lap 31 éves vezetője és alapítója - aki számos leleplező cikket írt a legmagasabb posztokon tapasztalható korrupcióról - 2000. szeptember 16-án tűnt el, útban kijevi lakása felé. Fej nélküli holttestét két hónappal később találták meg a Kijev megyei Tarascsán, egy erdőben.

Pukacs a zárt tárgyaláson azt mondta: "Azután, hogy megöltem Gongadzét, találkoztam a gyilkosság megrendelőivel. Ezen a találkozón jelen volt Litvin is. Engem a felderítés parancsnokaként mutattak be, aki elszállította és megölte Gongadzét. A találkozón Kravcsenko arról győzködte Litvint, hogy ő hű az elnökhöz és teljesíti bármelyik parancsát. Litvin a beszélgetés alatt bólogatott".

Pukacs a keddi tárgyaláson beismerte, hogy ő hajtotta végre Gongadze meggyilkolását. Leonyid Kucsma volt ukrán elnök szóvivője nem volt hajlandó kommentálni Pukacs vallomását. Kucsma ellen idén márciusban emeltek vádat Georgij Gongadze újságíró meggyilkolásával összefüggésben. Az ukrán főügyészség márciusban bejelentette, hogy büntetőjogi vizsgálatot indított Kucsma volt államfő ellen a 2000-ben meggyilkolt újságíró ügyében. Az ügyészség azzal gyanúsítja Kucsmát, hogy "túllépte hivatali hatáskörét, törvénybe ütköző utasítást adott a belügyminisztérium vezetőinek, ami az újságíró halálához vezetett". A volt államfőt nemcsak a Gongadze-gyilkossággal hozzák kapcsolatba, hanem azzal is gyanúsítják, hogy köze volt Olekszandr Podolszkij újságíró elrablásához és bántalmazásához. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport