Elhalasztották a líbiai ideiglenes kormány bemutatását

2011.09.18. 19:33

Líbia új vezetői bejelentették, hogy határidő nélkül elhalasztották az ideiglenes kormány vasárnapra tervezett bemutatását, mert további konzultációkra van szükségük. Megállapodás született számos tárcáról, de több másikról még vitatkoznak. Reméljük, hamarosan be tudjuk fejezni, mondta Bengáziban tartott délutáni sajtótájékoztatóján Mahmúd Dzsibríl, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) második számú vezetője.

Ez a közeli napokban valószínűleg már nem történik meg, mert ő és Musztafa Abdel-Dzsalíl, az ÁNT elnöke az ENSZ-közgyűlésen vesz részt.
Az ideiglenes kormány fogja vezetni az országot az alatt a nyolc hónap alatt, amelynek során kidolgozzák az új alkotmányt, és megrendezik az első parlamenti választást. A nyolc hónap akkor kezdődik, amikor ki lehet hirdetni az ország teljes "felszabadítását", de az előző rendszer erői még fontos városokat kézben tartanak, és az elfoglalásukra tett kísérletek egyelőre sikertelennek bizonyultak.

Folytatódnak a harcok Báni Válidért

Heves robbanások és géppuskatűz ropogása hallatszott vasárnap a líbiai város, Báni Válid felől, ahonnan a körülzárt Kadhafi-hívek heves tűz alá vették a sivatagi települést napok óta ostromló felkelők állásait. Az ÁNT szervezetlen fegyveres erői kemény ellenállásba ütköztek a szökésben levő bukott diktátorhoz hű csapatok részéről. Utóbbiak változatlanul ellenőrzésük alatt tartják Báni Válidot, Szirtet (Kadhafi szülővárosát) és a mélyen a sivatagban fekvő Szabhát.

"Nagyobb szervezettségre van szükségünk - mondta a brit hírügynökségnek a felkelők egyik parancsnoka, aki korábban Kadhafi hadseregében szolgált. "Báni Válid bevételéhez előbb nehéztüzérség bevetése kellene,  majd ezt követheti a gyalogság rohama. A mostani helyzet ugyan nem kaotikus, viszont sok harcosunk még tapasztalatlan, ezért nem könnyű a dolgunk" - tette hozzá.

Kadhafi csapatai vasárnap ágyútűzzel szétugrasztották a város északi bejáratánál összevont felkelő egységeket. Utóbbiak géppuskatűzzel és gránátvetőkkel viszonozták a tüzet. Lőtték a várostól északra fekvő sivatagi részt is, attól tartva, hogy a bukott rezsimhez hű katonák onnan próbálják őket bekeríteni.

Folytatódtak a harcok vasárnap Szirt környékén is, amelyet 38 kilométerre közelítettek meg a felkelők. "Jelenleg 38 kilométerre vagyunk Szirttől, reggel óta 20-25 kilométert haladtunk. A harcosaink jelenleg Szultana városában vannak és kadhafistákat keresnek" - mondta Musztafa ben Dardaf, az ÁNT egyik parancsnoka. Az AFP francia hírügynökség tudósítja szerint a felkelők 12 harckocsival és számos, légvédelmi fegyverekkel felszerelt platós terepjáróval sorakoztak fel a Szirt melletti fronton.