Árvizek pusztítanak Kínában

2011.09.20. 10:02

Legkevesebb 57 ember életét vesztette, és 29-en eltűntek három  kínai tartományban pusztító árvizekben - közölte a polgári ügyek minisztériuma. A tárca közleménye szerint egy hét alatt több mint 1,2 millió embert kellett elköltöztetni a délnyugati Szecsuan (Sichuan), az északi Senhszi (Saanxi) és az ország középső részén fekvő Honan (Henan) tartományban, ahol több mint 12 millió embert sújtanak az áradások.

A minisztérium adatai szerint 120 ezer épület dőlt össze, az infrastruktúrában okozott kár pedig közel kétmilliárd eurónak megfelelő összegre rúg. Az árvízhelyzet eközben tovább súlyosbodik: tovább nő a folyók vízszintje, riasztó a helyzet a Jangce vízgyűjtő területén.

Az ország legnagyobb víztározójaként számon tartott Három Szurdokban hétfő este 160 méter fölé emelkedett a vízszint, amely 16 méterrel haladja meg a készenléti értéket.

A polgári ügyek minisztériuma mintegy 5000 sátrat, 20 ezer pamuttakarót, valamint 20 ezer bélelt ruházatot küldött Senhszi tartományba, illetve több ezer sátrat juttatott el Szecsuanba. A Honan és Hupej (Hubei) tartományt ellátó Tancsiangkou víztároló vízszintje elérte a 155 métert, ami két méterrel több a megengedettnél.

A péntek óta tartó heves zivatarok miatt 14 folyó áradt meg Kínában, beleértve a Sárga folyó és a Jangce mellékfolyóit.  • Tippek
  • Árfolyam