Egyre több halott az amerikai lisztériajárványban

2011.10.01. 01:04

Tizenöt ember halt meg szennyezett sárgadinnye okozta lisztériafertőzésben az Egyesült Államokban, és további 84 fertőzöttről tudnak az egészségügyi hatóságok - közölte kedden az amerikai járványügyi hivatal.

A járvány július végén ütötte fel a fejét, és eddig 19 szövetségi államban történtek lisztéria baktérium okozta megbetegedések. A járványt okozó, Rocky Ford fajtájú szennyezett sárgadinnye a Jensen Farms termelőtől került forgalomban.    A megbetegedett emberek túlnyomó többsége 60 év feletti. Az orvosok fokozott figyelemmel kísérik két fertőzött nő terhességének lefolyását, mert a liszterózis koraszüléshez vagy a magzat elhalásához vezethet.

A halálos áldozatok számát illetően a mostani lisztériajárvány túltesz a két évvel ezelőtti, fertőzött mogyoró okozta szalmonellajárványon, amely 9 halálos áldozatot követelt. Akkoriban 700 embert fertőzött meg a baktérium.

A lisztériafertőzés az élelmiszeripari termékek szaga vagy állaga alapján nem ismerhető fel, laboratóriumi vizsgálattal lehet csak kimutatni a baktériumot, amely magas lázat, erős fejfájást és hányingert okoz. A betegség gyakran végződik halállal, főként a legyengült immunrendszerű idősebbeknél.