Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

New Jersey kormányzója is kihívhatja Obamát

2011.10.03. 19:27

A héten dönti el véglegesen, hogy bejelenti-e az elnökjelöltségét Chris Christie, New Jersey állam kormányzója, aki a közvélemény-kutatások szerint jó esélyekkel mérkőzne meg Barack Obamával, közölte hétfőn a The Los Angeles Times. A kormányzó, akinek indulását számos republikánus donor és aktivista sürgeti, a hétvégén több sajtóforrás szerint is vezető tanácsadóival mérlegelte elnökjelöltségének esélyeit.

A republikánus elnökaspiránsok küzdelmét egyelőre kívülről szemlélő Christie a Rasmussen Reports múlt héten közölt felmérése szerint a valószínű szavazók között a voksok 43 százalékát szerezné meg, Obama 44 százalékával szemben.

Christie egyik bizalmasa hétfőn azt szivárogtatta ki, hogy a kormányzó és tanácsadói tisztában vannak vele, hogy szorít az idő. Azzal, hogy Florida váratlanul január 31-re hozta előre az államban megtartandó előválasztás dátumát, valószínűleg a négy hagyományos korai előválasztó állam - Iowa, New Hampshire, Nevada és Dél-Karolina - még korábbra, talán már decemberre hozza előre azt a napot, amikor republikánus választói eldönthetik, hogy kit támogatnak a hivatalos elnökjelöltségért folytatott küzdelemben.

A kampány eredményessége szempontjából Christie-nek valóban már csak napjai lehetnek hátra, hogy eldöntse: megkezdje-e az országos adománygyűjtést és az aktivistahálózat kiépítését, valamint a korai előválasztó államok közvéleményének megdolgozását.

Noha Christie még ki sem mondta, hogy kész lenne-e harcba szállni a Fehér Házért, Deval Patrick, Massachusetts és Martin O'Malley, Maryland állam demokrata kormányzója a hétvégén máris bírálta őt a New Jersey-i teljesítménye miatt, Herman Cain republikánus elnökjelölt pedig úgy nyilatkozott, hogy a politikus "nem eléggé konzervatív" ahhoz, hogy elnyerje az ellenzéki párt hivatalos jelölését.

A Rasmussen Reports szerint egyébként a jelenleg állás szerint Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó lenne az, aki  a legjobb eredményt tudná elérni.