Ervin
14 °C
21 °C

Kokaültetvények felszámolása ellen tüntettek

2011.10.05. 11:10

Teherautókat is felgyújtott Kolumbiában az a több ezer földműves, aki a kokain alapanyagául szolgáló koka növény ültetvényeinek elpusztítása ellen tüntetett - közölték a hatóságok helyi idő szerint kedden.

"A közrend tegnap este (hétfő) óta felborult. Ezek a banditák terrorcselekményeket követtek el és felgyújtottak három járművet" - jelentette ki Andrés Rendon, annak a körzetnek - Antioquiának - a biztonságért felelős tisztségviselője, ahol a zavargások kitörtek.

A tüntetők azért vonultak az utcára, mert a hatóságok olyan növényvédő szerrel, glifozáttal akarják leszórni földjeiket, amely elpusztítja a kokacserjét, sőt, egyes kutatók szerint káros az ember és az állatok egészségére is. A tisztségviselő szerint a földművesekre fegyveres csoportok, például a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali gerillahadsereg és a kokainkereskedelemből élő bűnbandák nyomást gyakoroltak, hogy álljanak ellen a hatóságoknak.

Kolumbia 2010-ben körülbelül 350 tonna kokaint exportált az ENSZ adatai szerint, s ezzel a latin-amerikai ország a világ legnagyobb kokaintermelője. Noha a termesztésbe bevont területek növekedése megállt, ezek az ültetvények sokszor az egyetlen lehetőséget kínálják a megélhetésre a jelentős számú vidéki lakosságnak, amelynek nagy többsége a szegénységi küszöb alatt él.