Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Líbiába utazott a NATO-főtitkár

2011.10.31. 16:33

Előre be nem jelentett látogatásra Líbiába érkezett hétfőn Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára - közölte a katonai szövetség. A tájékoztatás szerint a politikus a helyi hatóságokkal és a civil szervezetek tagjaival folytat tárgyalásokat Tripoliban.

Nem avatkoznak be Szíriában

Rasmussen "teljességgel kizártnak" nevezte újságírók előtt az észak-afrikai országba tartó repülőgépen azt, hogy az atlanti szövetség katonai beavatkozást hajtson végre Szíriában. "Nincs semmilyen szándék szíriai intervencióra" - szögezte le. Szíriában március közepe óta rendszeresek a Bassár el-Aszad elnök rendszere elleni tiltakozó megmozdulások. Az ezeket kísérő erőszak - elsősorban a tüntetések elfojtása - ENSZ-adatok szerint 3 ezer halálos áldozatot követelt.

A NATO-főtitkár líbiai látogatása egybeesik az észak-afrikai országban végrehajtott NATO-művelet hivatalos befejezésével.

A szövetség - az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása alapján - március végén indította műveletét a berepülési tilalom és a fegyverembargó betartásának ellenőrzésére, valamint a polgári lakosság megvédelmezésére az időközben elűzött rezsim erőszakos fellépésével szemben. A művelet befejezéséről pénteken döntöttek a NATO tagországai, annak hivatalos dátuma október 31.

NATO-főtitkár még soha nem járt Líbiában.

Miután az ellenzéki erők Líbia teljes területén átvették az ellenőrzést Moammer Kadhafi elűzött, majd megölt vezető erőitől, az ENSZ Biztonsági Tanácsa múlt héten határozatot hozott arról, hogy visszavonja a tagállamoknak adott felhatalmazást a polgári lakosság védelmére, és megszünteti a Líbia felett érvényben lévő repüléstilalmi övezetet.