Pénteken tárgyal az ausztrál legfelsőbb bíróság Zentai ügyéről

2011.12.06. 15:52

Pénteken kerül az ausztrál legfelsőbb bíróság elé Charles Zentai ügye. A 90 éves Zentait azzal gyanúsítják, hogy 67 évvel ezelőtt megölt egy zsidó fiatalembert Magyarországon.

Az ausztrál kormány 2009-ben jóváhagyta Zentai kiadatását, de a szövetségi bíróság első fokon érvénytelenítette a döntést, arra hivatkozva, hogy a „háborús bűn" vétsége a gyilkosság idején még nem szerepelt a magyar jogrendben, így Brendan O'Connor ausztrál belügyminiszter nem adhatja át Zentait a magyar hatóságoknak. Az ausztrál kormány fellebbezett az ítélet ellen.

A legfelsőbb bíróságnak most arról kell határoznia, hogy az Ausztrália és Magyarország között érvényben lévő kiadatási egyezmény csak abban az esetben alkalmazható-e, ha a Zentai terhére rótt gyilkosság az elkövetés idején is bűncselekménynek minősült.

Charles Zentai, aki jelenleg feltételesen szabadlábon van, az 1950-es években vándorolt ki Ausztráliába, ahol állampolgárságot kapott. Tagadja, hogy részt vett volna a zsidó fiú megölésében, és azt állítja, hogy a kérdéses időszakban nem is tartózkodott Magyarországon.