Dezertálókkal csapott össze a szíriai hadsereg

2011.12.11. 20:34

A szíriai hadsereg katonaszökevényekkel csapott össze, több katonai jármű kigyulladt. Az  ország több régiójában zajló zavargásokban legalább nyolc ember meghalt. Ellenzéki aktivisták vasárnapi kezdettel általános sztrájkra szólítottak fel, hogy ezzel is jobb belátásra bírják a kormányt.

Először fordult elő, hogy a Bassár el-Aszad elnök rezsimje elleni erőszakos tiltakozások a szomszédos Jordániára is átterjedtek. Szíria ammani nagykövetségét vasárnap reggel szíriaiak egy csoportja megtámadta, megsebesítettek két diplomatát és négy konzulátusi alkalmazottat. Egy követségi közlemény szerint a támadók egyikét őrizetbe vették, a jordániai rendőrség rajta kívül nyolc embert letartóztatott.

Bassár el-Aszad elnök eddig ellenállt a nemzetközi és arab vezetők nyomásának, és visszautasította a távozására vonatkozó követeléseket, és semmi jelét nem adta annak, hogy enyhítene a fegyvertelen tüntetők elleni erőszakos fellépésen. Közben dezertálók megalapították a Szabad Szíriai Hadsereget és egyre többször csapnak össze a kormányerőkkel.