Lehel
17 °C
27 °C

Sztrájk bénítja a londoni metrót

2011.12.26. 14:19

Sztrájkba léptek hétfőn a londoni metrósok, mert a munkáltató, a London Underground a szakszervezetek szerint nem hajlandó a karácsonyi munkavégzés fejében követelt feltételek teljesítésére.

A brit főváros tömegközlekedéséért felelős városházi cég, a Transport for London már előre felhívta az utazóközönség figyelmét arra, hogy komoly fennakadásokkal kell számolni. Nagy-Britanniában ugyanis hagyományosan december 26-án kezdődik a karácsonyi nagy árleszállítás, és ezen a napon rendszerint milliók lepik el a bevásárlónegyedeket.

A londoni metrósok tavaly is sztrájkoltak karácsony másnapján, és az akkori akció súlyos közlekedési fennakadásokat okozott Nyugat-Európa legnagyobb városában.

A londoni metróvezetők szakszervezete a tárgyalások sikertelensége esetén január 6-ára, február 3-ára és 13-ára újabb 24 órás munkabeszüntetéseket hirdetett. Az érdekképviselet közölte, hogy a 2.200 londoni metróvezető 92,3 százaléka voksolt a sztrájksorozatra.

A London Underground megpróbálta bíróságon érvényteleníteni a sztrájkfelhívást, azzal az érvvel, hogy a szakszervezeti voksoláson olyan metróvezetők is részt vettek, akik nem is lettek volna munkavégzésre beosztva hétfőn. A londoni felsőbíróság azonban ezt az érvet elvetette, és nem mondta ki a sztrájk törvényellenességét.

A sztrájkolókat ugyanakkor alig burkoltan megfenyegette Boris Johnson, London konzervatív párti polgármestere, aki a minap kijelentette: a karácsonyi sztrájkakció "újabb kitűnő érv" a teljesen automatizált, vezető nélküli metrószerelvények tervezett meghonosítása mellett.

A munkáltató szerint a sztrájk célja az, hogy a metrósok ünnepi pótlékát az eddigi összeg háromszorosára emeljék, az érdekképviselet azonban ezt cáfolja. A szakszervezet szerint - jóllehet a pótlékemelés is a tárgyalási pontok között van - az elsődleges követelés az, hogy a metróvezetők garantált módon legalább minden második vagy harmadik évben munkavégzési kötelezettség nélkül tölthessék a karácsonyt.

Londonban egy tapasztalt metróvezető éves keresete pótlékokkal együtt megközelíti az 50 ezer fontot (18 millió forint). Az éves alkalmazotti átlagfizetés 25 ezer font Nagy-Britanniában.

A 400 kilométeres, 12 fővonalból álló londoni metrót naponta átlagosan négymillió - évente csaknem másfél milliárd - utas használja, és egyes központi vonalakon hétvégén és ünnepnapokon gyakran nagyobb a forgalom, mint hétköznap.