Fallúdzsa déli részére koncentrálódnak a harcok

MTI/Reuters
2004.11.13. 13:20
Fallúdzsa déli részére összpontosultak a harcok szombaton, az iraki szunnita lázadók fellegvára ellen indított ostrom hatodik napján, miközben a térségben újabb amerikai helikoptereket kényszerítettek földre a lázadók.

Az amerikai hadsereg közlése szerint a viszonylag nyugalomban eltelt éjszaka után az amerikai légierő ismét csapásokat mért a lázadók feltételezett állásaira. A tengerészgyalogság alakulatai arra készülnek, hogy házról házra járva átkutatják a város déli részét. Az északi Dzsolan negyedben lassan halad előre a biztonsági művelet, szombat reggelig az épületek felét sikerült átkutatni az amerikai erőknek.

A közép-iraki Fallúdzsa közelében az amerikai hadsereg négy helikopterét is találat érte tizenkét óra leforgása alatt. Iraki lázadók szombat hajnalban a Fallúdzsától tíz kilométerre északkeletre lévő Karmánál két, Kiowa OH-58-asra lőttek rá géppuskákkal és rakétagránátokkal, míg péntek este a szunnita fellegvártól délkeletre lévő Zaidan településnél két Apache típusú helikopter volt a célpont. A pilóták sértetlenek maradtak, és sikerült amerikai támaszpontig elvinniük a megrongálódott légi járműveket.

Nedzsefben, az iraki síiták szent városában éjszakai kijárási tilalmat vezettek be péntektől kezdve. A meghatározatlan időre szóló rendelkezés értelmében a Bagdadtól 160 kilométerre délre fekvő városban éjfél és hajnali négy óra között tilos kilépni az utcákra. Bagdadban szombattól - újabb rendelkezésig - teljes egészében lezárták a nemzetközi repülőteret.

Bagdadtól délnyugatra 60 kilométerre, Muszájib városban tíz holttestet találtak szombat hajnalban az Eufrátesz folyóban. A víz felszínén úszó hullákon az iraki Nemzeti Gárda egyenruhája volt; a hátra kötött kezű áldozatokon golyó ütötte sérülések nyomai láthatóak, kettőt pedig lefejeztek. Személyazonossági iratokat nem találtak egyik halottnál sem.

Irak északi részén is fokozódik a feszültség. Moszulban, az arab ország harmadik legnagyobb városában fosztogatók tucatjai rohanták le az amerikai csapatok egyik, szombaton hátrahagyott támaszpontját. Moszult teljes egészében ellenőrzésük alá vonták a lázadók, rövid harcok után az utcákról eltűntek az új iraki rendőrség tagjai. A rend helyreállításának érdekében az iraki hadsereg és a szövetséges erők csapatokat dobnak át a városba.