Megfékezték a chilei erdőtüzet

2012.01.03. 11:16

Megfékezték a chilei Torres del Paine nemzeti parkban pusztító erdőtüzet és a parkot részlegesen már ezen a héten újra megnyitják a turisták előtt – jelentette be az ország elnöke.

Sebastian Pinera államfő bejelentése szerint a hat, különböző helyeken tomboló erdőtüzet négy területen már ellenőrzés alatt tartják. Az adatok szerint 12 795 hektárnyi terület pusztult el a tűzben: egyharmadrészt erdő, valamint kétharmadrészt bozótos és puszta.

A 2400 négyzetkilométeres nemzeti parkban kondorkeselyűk, guanakók, valamint a kihalás szélén álló, félénkségükről ismert andesi őzek élnek.

Egy huszonhárom éves izraeli turistát vádolnak azzal, hogy gondatlanságból ő okozta a napok óta tartó pusztító erdőtüzet.

Eközben újabb erdőtűz keletkezett a közép-chilei Bío-Bío régióban, ahol a katasztrófavédelem közlése szerint tízezer hektárnyi, javarészt frissen újratelepített erdő pusztult el.

Az erdőtűzben életét vesztette egy idős férfi, leégett egy cellulózgyár, valamint harminc lakóház. A tűzvész hat helyen keletkezett pénteken, ami arra utal, hogy szándékosan gyújtogatott valaki.