Leállította szíriai misszióját az Arab Liga

2012.01.28. 15:47 Módosítva: 2012.01.28. 16:17

Az Arab Liga felfüggesztette megfigyelő misszióját Szíriában az egyre durvuló erőszak miatt - tudta meg a liga egy vezető tisztségviselőjétől a CNN. A lépésről napokkal azután döntöttek, hogy Bassár al-Aszad kormánya beleegyezett a december 26. óta tartó misszió egyhónapos meghosszabításába. A mintegy 100 megfigyelő további döntésig még a damaszkuszi szállodájában marad, írta az AP hírügynökség.

Az Arab Liga megfigyelői egy békefolyamat részként érkeztek az országba. A 22 országból álló szervezet felszólította al-Aszad kormányát a civilek ellni erőszak beszüntetésére, a politikai foglyok szabadon engedésére, a tankok és fegyverek eltávolítására a városokból, illetve arra, hogy engedélyezzék a külföldiek - köztük az újságírók - szabad mozgását Szíriában.

Az elmúlt két napban ellenzéki aktivisták tömeges gyilkosságokat jelentettek, csak az egyik csoport, a Helyi Koordinációs Bizottságok 135 halottról tájékoztatott csütörtökön és pénteken. Szombaton tovább fokozódott az erőszak, egy "felfegyverzett terrorista csoport" egy támadásban megölt kilenc katonát az állami média jelentése szerint.

Az ENSZ becslései szerint ötezernél is több ember halt meg a márciusban Aszad rendszere ellen kirobbant kezdődött tüntetések óta. A Liga mindkét oldalt a vérontás befejezésére szólította fel. A damaszkuszi kormány azt állítja, hogy terroristák és fegyveres bandák ellen harcol, és azt állítja, hogy a biztonsági erők kétezer tagját is megölték.