Elpusztított egy afgán falut egy lavina

2012.03.10. 16:55

Egy falu csaknem teljes lakosságával végzett egy lavina az Afganisztán északkeleti részén fekvő Badahsán tartományban, a tádzsik határ közelében. A katasztrófa után 50 holttestet megtaláltak, 145 embert pedig eltűntként tartanak nyilván, de nincs esély arra, hogy hat nappal a szerencsétlenség után élve bukkanjanak rá bármelyikükre – közölte szombaton az ENSZ.

A 199 lakosú faluban a lavinát csupán négy lakos élte túl, sérülésekkel, az ő megmenekülésükről még kedden beszámolt a tartományi tanács vezetője.

Az elmúlt egy hónapban nagy havazások voltak Afganisztán több részén. Az országban legalább 14 éve nem volt olyan kemény tél, mint az idén.

„Ezt a tragédiát valószínűleg több másik követi a közeljövőben, és a nagy havazásoknak nem csak lavinák lesznek a következményei, hanem néhány hét múlva súlyos árvizek is szerte az országban” – jelentette ki szombati közleményében Michael Keating, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló tisztségviselője.

Az AFP összesítése szerint csak Badahsánban ezen a télen több mint 90 ember halt meg a hideg következtében, köztük 35 gyerek tüdőgyulladásban két nap alatt február végén.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport