Clinton: Damaszkusz súlyos következményekkel nézhet szembe

2012.04.01. 13:03

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a civilek elleni támadások beszüntetésére szólította fel Bassár el-Aszad szíriai elnököt vasárnap a Szíria barátai isztambuli konferencián, hangsúlyozva, hogy máskülönben Damaszkusznak "súlyos következményekkel kell szembenéznie.

"Szüntesd be állampolgáraid meggyilkolását, vagy súlyos következményekkel kell szembenézned" - mondta Clinton a több mint 70 résztvevő ország - köztük több arab és nyugati állam, például Magyarország - vezetőinek részvételével megrendezett tanácskozáson. Clinton elmondta, hogy a Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár által kidolgozott hatpontos béketerv elfogadása ellenére az Aszad rezsim láthatóan megszegte az ígéretét.

"Az Aszad-rezsim azt mondta, hogy elfogadja az Annan-tervet, de semmit sem tett ennek érdekében. A harc folytatódik - fogalmazott ezzel összefüggésben az eseményt megelőzően William Hague brit külügyminiszter. Hague hozzátette, hogy a szíriai kormány "játékának" egyik következménye a szíriai ellenzéknek nyújtott pénzügyi támogatás növelése lesz.

Nábil al-Arabi, az Arab Liga főtitkára arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy az Aszad elleni szigorú intézkedésekkel fokozza a szíriai rezsimre nehezedő nyomást. A Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) ezzel egy időben bejelentette, hogy a legfőbb ellenzéki szervezet fogja finanszírozni a damaszkuszi rezsim ellen küzdő Szíriai Szabad Hadsereg (FSA) működését. Burhan Ghalioun, az SZNT elnöke a konferencián elmondta, hogy az SZNT a szíriai hadsereg dezertőreiből alakult FSA összes tagjának bérét kifizeti. Mindemellett arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy az SZNT-t a szíriai nép kizárólagos képviselőjeként ismerjék el.  • Hírek
  • Csok