Obama három testőre távozik

2012.04.19. 00:29

Barack Obama tizenegy botrányba keveredett testőre közül három elhagyja a titkosszolgálatot, írta a CNN a szervezet közleményére hivatkozva. Egyiküket nyugdíjazzák, egy másik kilépett, a harmadikat eltávolították, miután kiderült, prostituáltakkal próbáltak meg szórakozni az elnök kolumbiai útja során. A vizsgálat még nem zárult le.

Mint ismert Obama helyi idő szerint pénteken érkezett meg a kolumbiai Cartagenába, az elnököt azonban kínos helyzetbe hozta a titkosszolgálat néhány ügynöke, amikor prostituáltat akartak felvinni a szállodai szobába. A szolgálat másnap közölte, tizenegy ügynökét felfüggesztette állásából. Közben az amerikai hadsereg is bejelentette, vizsgálatot indított a titkosszolgálatot Kolumbiában segítő öt katona ellen. A katonák ugyanabban a kolumbiai szállodában szálltak meg, ahol az elnöki testőrök.

"Alapos és szigorú vizsgálatot várok. Ha kiderül, hogy a sajtóban megjelent egyes állítások igazak, akkor természetesen mérges leszek" - mondta Obama a botrány kirobbanása után. Barack Obama ugyanakkor a szakszolgálat védelmére kelt. Felhívta a figyelmet arra, hogy az ügynökök nap mint nap rendkívül nehéz szolgálatot végeznek oltalmazva őt és a családját. "Nagyon kemény munkát végeznek stresszes körülmények között, és szinte mindig kiválóan végzik el a feladatot. Ezért hát nagyon hálás vagyok nekik" - mondta.

Bár Kolumbiában sok településen törvényes és széles körben elterjedt a prostitúció, az amerikai testőrök viselkedése a színfalak mögött a diplomaták egyik fő beszédtémájává vált, megnehezítve Obama diplomáciai erőfeszítéseinek sikerre vitelét.