Meghalt egy szíriai család kilenc tagja

2012.05.01. 11:07 Módosítva: 2012.05.01. 11:08

Legalább tíz civil, köztük egy család kilenc tagja vesztette életét kedd hajnalban az észak-szíriai Idlíb tartományban, miután a kormánycsapatok kilőttek egy aknát – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A nagy-britanniai székhelyű szervezet értesülése szerint a lövedék egy Dzsiszr-es-Sugúr város közeli településen élő család házát találta el. Kilencen haltak meg, köztük négy nő és két gyerek. Többen megsebesültek, közülük néhánynak válságos az állapota.

Hétfőn legalább huszonheten estek az erőszak áldozatául Szíriában az érvényben lévő tűzszünet ellenére. Közülük húszan, többségükben a biztonsági erők tagjai, Idlíb városában veszítették életüket. Idlíbben két ENSZ-megfigyelő teljesít szolgálatot, feladatuk az április 12-én életbe lépett tűzszünet ellenőrzése.

A Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja által kidolgozott béketerv értelmében összesen harminc fegyvertelen megfigyelő tartózkodik Szíriában, hat a dél-szíriai Deraa és a közép-szíriai Hama és Homsz városában. Damaszkuszban 22 megfigyelő teljesít szolgálatot.

A tavaly március óta zajló szíriai kormányellenes megmozdulások során az OSDH adatai szerint eddig már több mint 11 ezer ember veszítette életét, főleg civilek.  • Biztosítás