Folytatódik a csiki-csuki Koszovóban

2012.06.17. 13:50

Helyi szerbek ismét útakadályokat emeltek szombat este Koszovó északi részén, a Leposavićot Prištinával összekötő úton Rudare faluban – jelentette a prištinai média.

Az akció előzménye, hogy a békefenntartó KFOR katonái szombat reggel lezártak egy olyan alternatív utat, amely a brnjaki határátkelőhöz vezet Szerbia felé, és a koszovói szerbek tavaly nyár óta használták arra, hogy eljussanak Ribarice településről Észak-Koszovóba.

Az útakadályokat ugyanazon a helyen rakták le, ahol két hete erőszakos konfliktus alakult ki köztük és a KFOR katonái között. A szerbek tavaly nyáron helyeztek el ezen a helyen akadályokat, és a nemzetközi erő fegyveresei június elsején eltávolították azokat. Ezen feldühödve több száz szerb kővel dobálta meg a katonákat, mire ők könnygázt és gumilövedékeket vetettek be ellenük. Négy vagy öt szerb és egy katona megsebesült.

Azi útlezárást elítélte Oliver Ivanović, a Koszovó ügyeivel foglalkozó belgrádi minisztérium államtitkára, szerinte az intézkedés fölösleges, csak feszültséget gerjeszt.

A terület északi részén élő, Koszovó 2008-ban kikiáltott függetlenségét elutasító szerbek nem fogadják el a prištinai albán hatóságokat, és tiltakoznak az ellen, hogy azok hatalma kiterjedjen Észak-Koszovóra. Ezért építették meg tavaly a KFOR és az albán rendőrség mozgását akadályozó útzárakat.