Kornélia
1 °C
14 °C

Csirkék tízezreit ölték le Kínában madáinfluenza miatt

2012.07.03. 06:43

Az északnyugat-kínai országrészt érintő madárinfluenza-járványt jelentett be a kínai mezőgazdasági minisztérium, jelentette a kínai média kedden. A kínai szaklaboratórium vizsgálatának eredménye igazolta, hogy a H5N1 vírus fertőzte meg a csirkéket a Hszincsiang-Ujgur autonóm terület egy állami, félkatonai vállalatának területén. A cég baromfitelepén június 20-ig 1600 csirke hullott el és 5500-nál találták meg a fertőzés jeleit. A helyi hatóságok lezárták a telepet, fertőtlenítették, és több mint 156 ezer állatot leöltek.

A mexikói kormány az egész országra kiterjedő rendkívüli intézkedéseket foganatosít a madárinfluenza terjedésének megakadályozása érdekében, mivel eddig csaknem 1,7 millió baromfit fertőzött meg a kór. A mezőgazdasági minisztérium hétfői közleménye szerint a baromfik közel fele már elhullott, vagy kényszervágásra lett ítélve. A járvány tíz tenyésztőtelepet érint az ország nyugati részén fekvő Jalisco államban. Az első megbetegedéseket június 20-án észlelték. Az A-típusú madárinfluenzát a H7N3 vírus okozza.

Szigorúan ellenőrzik a baromfiszállítmányokat és a baromfitermékeket, a fertőzött vagy fertőzésgyanús csirkéket levágják, az egészségeseket beoltják. Mexikóban a baromfi a teljes haszonállat-állománynak csaknem negyven százalékát teszi ki, ezért a minisztérium szerint a madárinfluenza helyrehozhatatlan gazdasági károkat okoz.