Az oroszok többsége kedveli a németeket

2012.09.06. 13:17 Módosítva: 2012.09.06. 13:20

Az orosz-lengyel és az orosz-német kapcsolatokat elemezte a varsói közpolitikai intézet (ISP), a kutatás eredményeiről Ahneszka Lada, az ISP európai programjának vezetője számolt be Berlinben szerdán – írja a Korrespondent című ukrán hírportál.

„Emberek, történelem, politika. Lengyelek és németek orosz szemmel” – ezt a címet viseli a felmérés, amelynek adatai a szerzőket is meglepte. Kiderült, hogy a sztereotípiák nagy része, melyek szerint az oroszok nincsenek pozitív véleménnyel a német és a lengyel népről, nem tükrözik a valóságot.

A megkérdezettek 36 százaléka rokonszenvez a lengyelekkel, az ellentábor 13 százalékos, míg semlegesnek 51 százalék vallotta magát.

A németeket még kedvezőbben értékelik: 55 százalékuk pozitívan, 8 százalékuk negatívan, 37 százalékuk közömbösen nyilatkozott.

Figyelemre méltó asszociációkat váltottak ki a „Lengyelország” és a "Németország” szavak. Az előbbi hallatán a válaszadók 31,7 százaléka általános fogalmakat nevezett meg: „európai gazdaság”, „barátságos szláv nép”, „melegszívű lakosok”, „szép nők”, „intelligens emberek”, „utazás, nyaralás, turizmus”.

Ezzel szemben a „Németország" szó hallatán az oroszok 35,7 százaléka azonnal a történelmi múltba tekintett vissza: „világháború”, „fasizmus”, „Hitler”, „náci koncentrációs tábor”, „1945-ös győzelem”, „háborúban elhunyt családtagok”, „berlini fal”.  • Hírek
  • Személyi kölcsön