Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kezdenek lenyugodni a kedélyek Dél-Afrikában

2012.09.20. 13:55

Felhagytak a sztrájkkal és kiegyeztek a Lonmin vállalattal azok a dél-afrikai bányászok, akik életkörülményeik javítását és fizetésemelést követeltek. A Marikana városában található bányánál összesen 46 ember veszítette életét a sztrájk alatt, 34-et közülük a rendőrség lőtt le egy erőszakossá vált tüntetés során.

Jacob Zuma a Dél-afrikai Köztársaság elnöke szerint a tüntetéssorozatok eddig 548 millió dollár veszteséget okoztak a bányaiparnak. A sztrájkot a Lonmin vállalat alkalmazottai kezdték, majd a tüntetések átterjedtek a környéken levő többi bányára is. A Dreifontein aranybánya 15 ezer munkása tovább sztrájkol, de Marikanában már egyezséget kötöttek a bányászok és a munkaadóik.

A Lonmin munkásai 11 és 22 százalék közötti fizetésemelést kapnak, ami magasabb az 5 százalékos inflációnál, de jelentősen elmarad a bányászok eredeti követeléseitől. A sztrájkkal a fizetésük megháromszorozódását akarták elérni a bányászok, de most meg kellett elégedniük ennyivel. Egyesek boldogok, mások azt mondják, hogy csak azért hagyták abba a sztrájkot, mert már elfogyott minden pénzük és nincs mit enniük.

A Lonmin bányáiban összesen hat hétig állt a munka. Most egy egyszeri ösztönzőt is fizetnek a munkásoknak, hogy tovább nyugtassák a kedélyeket, és, hogy ezzel ösztönözzék őket, hogy bepótolják a kiesett termelést. A Lonmin a világ egyik legnagyobb bányászati vállalata és Dél-Afrikában található a világ platina tartalékainak 80 százaléka.