Támogatta a katalán parlament az önrendelkezésről szóló népszavazást

2012.09.27. 21:31 Módosítva: 2012.09.27. 21:31

Katalónia regionális parlamentje megszavazta csütörtökön, hogy tartsanak népszavazást a tartomány önrendelkezéséről, de az időpontját nem tűzte ki. Az előterjesztésről 131 képviselő szavazott, s közülük 84-en támogatták, hogy a katalánoknak legyen joguk „szabadon és demokratikusan dönteni a jövőjükről”. Artur Mas, az északkelet-spanyolországi tartomány konzervatív nacionalista kormányfője előző nap kijelentette, hogy a november 25-ei előre hozott választás után akkor is meg akarja tartani a referendumot, ha a központi kormány ebbe nem egyezik bele.

Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes percekkel a parlamenti szavazás előtt kijelentette, hogy a referendum alkotmányellenes, és a bíróság le fogja állítani. „A népszavazás az összes spanyolt érinti, ezért országosnak kellene lennie” – érvelt. Nyomatékul kijelentette, hogy nem csak jogi eszközök állnak a kormány rendelkezésére, és „ez a kormány kész használni ezeket”.

Az önrendelkezés kérdése amiatt éleződött ki az utóbbi időben, mert Madrid elutasította Barcelona kérését, hogy saját adóhivatala lehessen. A spanyol nemzeti jövedelem ötödét megtermelő, de pénzügyi válság sújtotta katalánok arra panaszkodnak, hogy évente 16 milliárd euróval többet fizetnek be a költségvetésbe, mint amennyit visszautalnak számukra. Artur Mas azt állítja: nem törekszik arra, hogy Katalónia teljes egészében szakítson Spanyolországgal. Ellenzéke szerint az önrendelkezés kérdésének felvetésével a gazdasági gondokról igyekszik elterelni a figyelmet.