Előrehozott választások Montenegróban

2012.10.14. 08:56

Előrehozott parlamenti választások kezdődtek vasárnap Montenegróban. Az Adria-parti törpeállamban harmadszor választják meg a parlamentet, amióta a köztársaság 2006-ban különvált Szerbiától.

  Az előrehozott választások szükségességét a kormányzó pártszövetség azzal indokolta, hogy júniusban megkezdődtek a csatlakozási tárgyalások az Európai Unióval, és az állami intézményeknek egy ilyen fontos időszaknak teljes, négy évre szóló törvényhozási periódussal kell nekiveselkedniük. A montenegrói ellenzék szorosabb egységben vág neki a választásnak, mint a korábbi években, de politikai elemzők szerint aligha tudja megingatni a Milo Djukanovic nevével fémjelzett Európai Montenegró kormányzó pártszövetség 22 éve tartó hatalmát. Előfordulhat, hogy a kormányzó koalíció elveszíti parlamenti többségét, és arra kényszerül, hogy bevonja a hatalomba a kisebb, nemzeti alapon szerveződő albán, horvát vagy bosnyák pártok valamelyikék. A gazdaság stagnálása, az egekbe szökő munkanélküliség, a magas infláció és államadósság, illetve a súlyos korrupciós vádak ellenére a Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) vezette koalíció továbbra is népszerű a 650 ezer lakosú balkáni államban.

  A DPS vezette koalíció győzelmével várhatóan visszaül a miniszterelnöki székbe Milo Djukanovic, aki 29 éves kora óta, két év kivételéven két évtizede hol kormányfői, hogy elnöki minőségben irányítja az országot. Djukanovic üzleti ügyeire hivatkozva 2010 végén átadta a kormányfői tisztséget a fiatal Igor Luksicnak, de ő maradt a szövetség központi figurája.