Jön Gašparovič

2013.02.12. 14:29

Kétnapos hivatalos látogatást tesz a jövő héten Budapesten a szlovák köztársasági elnök. A február 19-20-i látogatás során Ivan Gašparovičot Áder János államfő és Orbán Viktor miniszterelnök is fogadja.

A pozsonyi bejelentés szerint Ivan Gašparovič vendéglátóival a kétoldalú kapcsolatok időszerű kérdéseiről, valamint a regionális és európai együttműködésről egyeztet majd. A Magyarországon élő szlovák kisebbség képviselőivel is találkozik.

Ivan Gašparovič személyében kilenc év óta először látogat szlovák államfő Budapestre.

Gašparovič nem tartozik a legnépszerűbb szlovák politikusok közé. Gyakran idézik nyelvbotlásait, egyszer például XVI. Dominikra keresztelte a távozó katolikus egyházfőt.

Nemrég egy tragédiával végződő, 2009-ben történt vadászbalesettel is összefüggésbe hozták. A nem szándékos emberölést akkor Štefan Drozd, az áldozat egy barátja, a katonai erdészet akkori igazgatója vállalta magára. Egy szlovák blogger azt állította, Gašparovič lehetett az elkövető. A gyanút erősítette, hogy az államfő rövid idő alatt háromféle magyarázatot adott arra, hol volt azon az éjszakán.