Előretört Aszad hadserege

2013.05.08. 08:02

Ezer katonáját vonták vissza a Szabad Szíria Hadserege (FSA) alá tartozó lázadók, miután Bassar Aszad erői elfoglalták a stratégiai jelentőségű Kirbet Gazaleh városát, két hónap után ismét visszaszerezve az ellenőrzést egy fontos nemzetközi útvonal felett. A Jordánia felé tartó út Szíria egyik kereskedelmi ütőere.

A felkelők a Jordánia által támogatott katonai tanácsot vezető Ahmad Nemaah-t vádolják a kudarcért, mert szerintük a vezető nem tett meg mindent, hogy támogatást nyújtson a terület védelméért. "Vissza tudnám vinni ezer emberemet a városba, de töltények híján ez felesleges" – mondta a Reutersnek Abu Jakub. A visszavont csoport vezetője szerint tragédia Aszad térnyerése, amellyel megnyúlt az út a 2011 tavaszán kitört lázadások bölcsője, Deraa felé.

Helyi források szerint Kirbet Gazalehet a civilek többsége elhagyta, de félő, hogy az ottmaradottaknak a beérkező hadsereg bosszúhadjáratával kell szembenézniük, ahogyan az tavaly májusban történt Hulában, ahol 108 civilt, köztük 49 gyermeket öltek meg a hadsereg katonái. (A gyilkosságokat ugyanakkor a szíriai vezetés szerint az al-Kaidához köthető terrorista lázadók hajtották végre.)

A töltényhiányra hivatkozó Abu Jakub szavai jól rímelnek az amerikai védelmi miniszter, Chuck Hagel múlt heti nyilatkozatára, amely szerint Washington komolyan mérlegeli annak lehetőségét, hogy fegyvereket biztosít a felkelők számára.

Az ötletet Moszkva határozottan ellenzi, ahogyan bármiféle külföldi beavatkozást is. Az orosz álláspont nem változott meg John Kerry ma véget érő moszkvai látogatása során sem. Az amerikai külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, valamint Vlagyimir Putyin elnökkel tárgyalt.

Abban azonban sikerült a két félnek megegyeznie, hogy még májusban nemzetközi konferenciát szerveznek Szíria ügyében, abban bízva, hogy mind az ellenzék, mind a szíriai vezetés elfogadja a tavaly kiadott genfi kommünikét, amely tűzszünetre szólította fel a feleket. Igaz, az ENSZ, az Arab Liga, az EU, az ENSZ BT állandó tagjai által aláírt okmánynak eddig nem sikerült érvényt szerezni – hívta fel a figyelmet a BBC, megjegyezve, hogy erre az újabb könferencia sem jelent garanciát.

Remélem, hogy a genfi kommüniké nem egy papírdarab marad, hanem egy útiterv lesz a rendezéshez – nyilatkozta Kerry a lavrovval tartott közös sajtótájékoztatón. Válaszában az orosz külügyminiszter megjegyezte, hogy a szíriai vezetés kész a tárgyalásra, ám az ellenzék ilyen szándékot nem mutat. Az orosz diplomata szavai ezzel a közös sajtótájékoztatón is jelezték, hogy Moszkva és Washington álláspontja a szíriai helyzet megítélésében továbbra is eltér.