16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Az észak-koreaiak elengedték a kínai halászokat

2013.05.21. 07:54

Több mint kéthetes fogság után elengedték kedden azt a kínai halászhajót, amelyet Észak-Korea foglalt le, kiszabadult a legénység is – közölte Kína phenjani konzulátusa.

A hajó tulajdonosa az északkelet-kínai Talien városban beszámolt arról, hogy a 16 halász hazafelé tart a hajóval és valamennyien egészségesek.

Phenjan hivatalosan még nem közölte a kínai nagykövetséggel a halászok elengedését. Kína már május 10-én tiltakozott az ügy miatt az észak-koreai hatóságoknál és felszólította őket, hogy haladéktalanul engedjék szabadon a halászokat hajójukkal együtt.

A hajótulajdonos korábban azt mondta: a május 5-én lefoglalt kínai hajóért és az őrizetbe vett legénység szabadon bocsátásáért 600 ezer jüant (mintegy 22 millió forint) követelnek az észak-koreaiak. Nem lehet tudni, hogy történt-e váltságdíjfizetés.

Kínai lapértesülések szerint az idén ez volt a negyedik hasonló eset. A korábbi háromból két esetben a hajótulajdonosok kifizették a 100 és 200 ezer jüan (körülbelül 3, illetve 6 millió forint) közötti váltságdíjat. Feltételezések szerint ez indíthatta az észak-koreaiakat arra, hogy sűrűbben próbáljanak így készpénzhez jutni.  • Hírek
  • Hírek