Baromi nagy szívás a szocializmus

2013.06.05. 06:26

A helyi illetékesek szerint a program a szomszédos Kolumbiába való csempészet visszaszorítását célozza, ellenzéki bírálók és megfigyelők ugyanakkor úgy vélik, a növekvő élelmiszerhiányt és a gazdaságpolitika hiányosságait jelző lépésről van szó, amely egy kubai jellegű fejadagrendszer kiépítéséhez vezethet.

Venezuelában az idén meghalt Hugo Chávez irányítása alatt mesterségesen olcsón tartották az alapvető termékeket, beleértve az élelmiszerek és üzemanyagok árát is. Ez a hatóságok szerint fokozta a Kolumbiába irányuló csempészetet, ezért van szükség az új rendszerre, amelynek lényege, hogy a lakosságot kártyával látják el, amellyel a meghatározott árucikkekből csak egy előzetesen jóváhagyott mennyiséget vásárolhat, azokat is csak a kijelölt áruházakban.

Az elsőként érintett árucikkek közé tartozik a rizs, a liszt, a főzőolaj, a cukor, a tejpor, a csirkehús, a fogkrém, a vécépapír, a pelenka.

Venezuelában élelmiszerre most először vezetnek be vásárlási korlátozást, amely egyelőre - kísérleti programként - csak Zulia államra vonatkozik, de később esetleg más térségekre is kiterjeszthető.

Szakértők szerint azonban ez sem fogja megoldani az élelmiszerhiányt, amelyet a rögzített árak és az ellátási problémák mellett az is okoz, hogy a lakosság komoly felvásárlásba kezd, valahányszor a hatóságok új árakat jelentenek be.

Az országban már hónapok óta hosszú sorokat kell kiállni bizonyos alapvető cikkekért, illetve a vásárlóknak több üzletet kell végigjárniuk, mire megtalálják, amire szükségük van. Ellenzéki politikusok már nyilatkoztak arról, hogy ez azt jelzi: a központi árellenőrzésekre épülő rendszer és az államosítások immár nem eredményezik az ellátás javulását.