Kormánypártiak támadtak a Taksim tériekre

2013.06.17. 06:28

Az iszlám konzervatív török kormány hívei vasárnap Isztambulban kormányellenes tüntetőkre támadtak és megrohanták az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) egy kerületi irodáját is – jelentette a török média.

Ez volt az első ilyen támadás a Taksim térről indult kormányellenes tüntetések május végi kezdete óta.

A Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök nevét és Erdogan melletti jelszavakat skandáló támadók nem sokkal azután lendültek akcióba, hogy mintegy százezren – egyes források szerint több százezren – tüntettek Isztambulban a kormány mellett, valamint hogy a miniszterelnök továbbra is hajthatatlannak mutatkozott a tüntetőkkel szemben.

A Köztársasági Néppárt Sishane kerületi, a városközponttól mintegy két kilométerre lévő irodáját a híradások szerint egy 35-40 fiatalemberből álló, botokkal felszerelkezett csoport támadta meg.

A CHP egyik képviselője szerint azonban a támadókat rövid idő után sikerült elriasztani, és senki sem sérült meg.

A közmédiától független, internetes ellenzéki beszámolók szerint a pártirodától néhány száz méterre dorongokkal és késekkel felszerelkezett férfiak tüntetőkre rontottak rá, s a rendőrség nem avatkozott be az eseményekbe.

A rohamrendőrök és a tüntetők közötti összecsapások az este Isztambul több negyedében is folytatódtak.

A rendőrség által szombat este kiürített és elfoglalt Taksim térre néhány tucat tüntető vasárnap többször is megpróbált újra benyomulni, és aktivisták szerint a rendőrség egy kórház területén is vízágyút vetett be az oda bemenekülő tüntetők ellen.

Az isztambuli ügyvédi kamara adatai szerint a nap folyamán mintegy 350 embert állítottak elő a hatóságok.

Közben egynapos országos általános sztrájkot hirdetett hétfőre két török szakszervezeti tömörülés, tiltakozásul a tüntetőkkel szembeni rendőri erőszak miatt.