Európa lesújtana a pénzügyi csalókra

2014.02.04. 16:45

A pénzpiaci csalók akár négy év börtönre is ítélhetők a súlyos pénzügyi csalások, például a LIBOR bankközi referenciakamat értékének manipulálása esetén – döntött az Európai Parlament. Az új szabályok most az Európa Tanács hivatalos jóváhagyására várnak.

Mit büntetnek?

A piaci manipuláció többek között olyan ügyletek kötését jelenti, amely hamis vagy félrevezető jelzéseket ad egy vagy több pénzügyi eszköz kínálatára, keresletére vagy árára. A bennfentes kereskedelem olyan ügyletekre vonatkozik, amelyben a belső információt pénzügyi eszközök vásárlására vagy eladására, vagy egy megbízás törlésére vagy megváltoztatására használják.

A jogszabálytervezet szigorúbb büntetési tételeket, többek között szabadságvesztést ír elő az olyan súlyos piaci visszaélések szankcionálására, mint a bennfentes kereskedelem, a piaci manipuláció és a bennfentes információk jogosulatlan közzététele. Ha a szakminiszterek tanácsa hivatalosan is jóváhagyja a jogszabálytervezetet, a tagállamoknak két év áll rendelkezésére a törvény hatályba léptetéséhez. A tagállamok a szabályokban előírtnál szigorúbb büntetési tételeket is alkalmazhatnak.

„A mai döntés nagy előrelépést jelent abba az irányba, hogy az európai bíróságok elejét vegyék a piaci visszaéléseknek. Ez az első olyan szabály, amely uniós szinten vezet be kemény büntetést az ilyen bűncselekményekkel szemben. A piaci manipuláció gyanúja az olaj-, gáz- és devizapiacon is felmerül" – mondta a gazdasági és monetáris bizottságban dolgozó, és a témáért felelős angol szocialista képviselő, Arlene McCarthy. Egy holland szocialista képviselő szerint bővítették a hatóságok képzési és pénzügyi lehetőségeit, valamint a határon átnyúló esetek kivizsgálására is jogi alapot teremtettek.

Az új szabályokat 618 szavazattal, 20 ellenszavazat és 43 tartózkodás mellett fogadta el a Parlament.