A verespataki aranybánya ellen tüntetett Greenpeace

MTI
2004.11.16. 17:27
A verespataki aranykitermelés romániai terve ellen tüntetett kedden a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet 21 aktivistája Bukarestben a kormánypalota bejáratánál, de a megmozdulást néhány perc után feloszlatták a rendfenntartó erők.

A tüntetők megpróbálták elhelyezni a bejáratnál a román kormánynak írt petíciójukat, és látványosan át akarták rakni egy urnába a mintegy 150 ezer tiltakozó aláírást tartalmazó íveket, a csendőrök azonban négy-öt perc után feloszlatták a csoportot. Erről Weinbrenner Gábor a szervezet magyarországi szóvivője számolt be.

A Greenpeace nyáron kéthetes országjárás keretében kezdett aláírásokat gyűjteni romániai nagyvárosokban. Az aláírások egy részét folyamatosan elküldték Adrian Nastase miniszterelnöknek, aki azonban mindeddig semmiféle választ nem adott, holott a kormány nevében Nastase jelezte, hogy ellene vana beruházásnak.

A tiltakozók azt akarják, hogy a kormány még a két hét múlva esedékes romániai parlamenti választások előtt egyértelműen foglaljon állást.