Szavazásra buzdítja az anyaországban tartozkodó erdélyieket az RMDSZ

MTI
2004.11.24. 17:39
"A Románián kívül tartózkodó erdélyi magyaroknak tudniuk kell, hogy november 28-ai választás népszavazás is lesz számukra a kettős állampolgárságról" - nyilatkozta Markó Béla, az RMDSZ elnöke az MTI-nek, hangsúlyozva: nem elég ugyanis Magyarországon elfogadni a kettős állampolgárságot, azt Romániában is el kell fogadtatni. Hozzátette: erre pedig csak egy erős parlamenti képviselettel rendelkező RMDSZ képes.

Az előzetes felmérések azt mutatják, hogy magas, hetven százalékot megközelítő lesz a részvételi arány, így az RMDSZ vezetői többször hangsúlyozták: különösen fontos minden egyes szavazat, hogy biztosan túljusson a parlamentbe jutáshoz állított öt százalékos küszöbön.

Négy évvel ezelőtt több mint 4 ezer szavazatot kapott külföldön az RMDSZ, s ennek volt köszönhető, hogy a romániai magyarság bukaresti képviselője bejutott a parlamentbe. A vasárnapi szavazás idején Magyarországon tartózkodó román állampolgárok a budapesti Román Kulturális Intézetben ((XIV., Izsó u. 5.) és Románia Szegedi Főkonzulátusán (Kelemen László u. 5.) adhatják le voksukat reggel 7 órától este 21 óráig. A szavazáshoz érvényes útlevéllel kell rendelkezni.