Géza
-12 °C
-4 °C

Először vizsgálja a nemzetvédelmi titkot a hágai bíróság

MTI
2004.12.01. 19:04

Első ízben kezdett vizsgálatot szerdán a hágai Nemzetközi Törvényszék a NATO, illetve több tagállama ügyében, amiért nem voltak hajlandók átadni egy vádlott védőinek bizonyos dokumentumokat nemzetvédelmi titokra hivatkozva.

Dragoljub Ojdanic tábornok, a jugoszláv hadsereg koszovói háborús főparancsnoka védői azt követelték a bíróságtól, hogy szólítsa fel a NATO-t és egy tucatnyi tagállamát, köztük az Egyesült Államokat, Kanadát, Franciaországot, Németországot, Nagy-Britanniát, hogy adják át a vádlott, illetve a vádlottat szóbahozó, 1999. január és június között elhangzott beszélgetések hangfelvételeit.

Mindeddig egyetlen bíró sem volt hajlandó ilyen meghallgatást tartani Hágában. Clifton Johnson, az Egyesült Államokat képviselő ügyvéd a többiek nevében is követelte a zárt tárgyalást a várhatóan péntekig tartó meghallgatásokon, mivel úgy vélekedett, hogy "az Ojdanic védői követelésével kapcsolatos vita folyamatosan nemzetbiztonsági szempontból kényes témákat érint."

A bírák elutasították a zárt tárgyalás követelését, de késznek mutatkoztak minden egyes esetben felülvizsgálni döntésüket.