Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Kihallgatták az iraki börtönök főparancsnokát

MTI
2004.12.05. 07:38
Egy amerikai katonai bíróság helyi idő szerint szombaton tanúvallomásra berendelte az amerikai parancsnokság alatt lévő iraki börtönök volt főparancsnokát egy katona ügyében, aki azt vallotta, hogy parancsra követett el visszaéléseket a Bagdad melletti Abu Graib börtönben. A bíró, James Pohl ezredes közölte: Janis Karpinski dandártábornok Javal Davis őrmester perében történő kihallgatása kizárólag az Abu Graib börtönben uralkodó állapotokra, illetve az őrök és a katonai kihallgatók együttműködésére korlátozódik.

Pohl ezredes döntésével egy időben újabb fényképek ügyében folyik vizsgálat, amelyek csuklyás és megbilincselt foglyokon ülő haditengerészek láthatók. Janis Karpinski tábornok, a 800. katonai rendőrezred parancsnoka volt a felelőse a 16, amerikai fennhatóság alatt álló iraki börtönnek, köztük a kínzások ügye miatt hírhedtté vált Abu Graibnak is. A tábornoknőt meghatározatlan időre felfüggesztették tisztsége alól az iraki foglyok kínzásával kapcsolatos vizsgálat befejezéséig.

Karpinski cáfolta, hogy tudomása lett volna a fogolykínzásokról, amíg április végén nyilvánosságra nem kerültek az iraki foglyokat kínzó amerikai őrökről készült felvételek. Egy független szakértőkből álló bizottság jelentésében a tábornoknő szemére vetette, hogy a parancsnoksága alatt elkövetett hibák nyújtottak alkalmat a visszaélésekre. Karpinski tábornok ügyvédje, Neal A. Puckett szombaton közölte: még nem értesült Pohl bíró parancsáról, de a jelenleg tartalékos állományban lévő tábornoknő, akárcsak korábban egy másik esetben, most is kész tanúvallomást tenni.